10 amalan terbalik

alhamdulillah salam pertemuan kembali..

10 Amalan yang terbalik.

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dengan apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik :-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian ( malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya ) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w dimana Rasulullah s.a.w telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah di timpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa salam).Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya Kalau menziarah keluarga simatilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin , tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk menambah pendapatan.


3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik dan segak tetapi bila megadap ALLAH baik dirumah mahupun dimasjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik?

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan diberi jamuan, kita jadi segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.
5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau dirumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan dirumah seperti yang di anjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakkan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?


7. Kalau nak mengerjakan haji , kebanyakkan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke MEKAH dan apabila balik dari MEKAH tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam islam antaranya apabila selamat dari musafir , maka dibuat kenduri , bukan kerana nak bermusafir maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik atau kita mempunyai tujuan lain??

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau banyak belanjanya. Tapi Kalau anak tak boleh baca Al-Quran atau solat, tak bimbang bahkan tidak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada tok guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita?Kita sepatutnya bimbang jika anak tidak dapat baca Al-Quran atau bersolat dari lulus periksa.


9. Kalau bekerja mengejar rezeki ALLAH tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah ALLAH (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini , rezeki ALLAH diminta tapi nak ke rumah-NYA segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samaada dengan suami atau tidak , bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk dirumah, MasyaALLAH . Sedangkan yang dituntut isteri itu berhias untuk suaminya bukan untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.


11. Kita cukup teruja untuk meng’forward’ kan sms atau email dalam bentuk gossip2 artis kepada kawan2. Malah kebanyakkan sms emel tersebut tidak benar dan boleh menjatuhkan maruah orang lain. Tetapi kenapa susah benar nak forward email2 peringatan sebegini kepada kawan2 kita?.....

Cukup dengan contoh-contoh diatas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran islam yang sebenar bukan yang di gubah mengikut selera kita. ALLAH yang mencipta kita maka biarlah ALLAH yang menentukan peraturan hidup kita.

Sabda Rasulullah s.a.w : “Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat”. (Riwayat Bukhari).
petikan diatas ini saya amik dari sehelai kertas.. renung2kanlah..

0 ulasan: